Наукові статті
2013-01-29 13:37:36
Гречківсъка Н.В.
ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ допомоги ПРАЦЮЮЧИМ в шкідливих ТА НЕБЕЗПЕЧНИХ УМОВАХ ПРАЦІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ



2013-01-29 13:36:15
Кундієв Ю.І., Трахтенберг І.М., Чернюк В.І., Нагорна А.М.
РОЗВИТОК ДОСЛІДЖЕНЬ З ПРОБЛЕМИ МЕДИЦИНИ ПРАЦІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ



2013-01-29 13:31:49
Сердюк А.М.
ГІГІЄНІЧНА НАУКА - ВІД СУЧАСНОСТІ ДО МАЙБУТТЯ



2013-01-29 13:30:47
Гречківська Н. В
СТАН ПРОФЕСІЙНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ПРАЦЮЮЧИХ У ШКІДЛИВИХ ТА НЕБЕЗПЕЧНИХ УМОВАХ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МІСТА КИЕВА



2013-01-29 13:29:02
Нагарна А. М. Вітте П. М., Соколова М. П., Кононова І. Г., Орехова О.3, Мазур В. В.
ОЦІНКА РИЗИКУ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ПРАЦІВНИКІВ МЕТАЛУРГІЙНОЇ, ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА МАШИНОБУДУВАННЯ УКРАЇНИ




Сторінки:
1 2 3 4
2013-01-29 13:39:30, СУЧАСНА НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА В ПРОФПАТОЛОГІЇ, Гречківська Н.В

Наданням медико-санітарної допомоги працюючим в шкідливих та небезпечних умовах праці повинна займатися профпатологічна служба держави, яка існує в Україні практично без законодавчої та нормативно- правової бази. Професійна захворюваність та інвалідність в державі реєструється щорічно внаслідок професійних захворювань, а профпатологічної служби оформленої в юридичний статус не існує...



Гречківська Н.В,

СУЧАСНА НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА В ПРОФПАТОЛОГІЇ

(Гречківська Натолія Володгширівна-к.м.н., асистент кафедри гігієни праці та професійних захворювань НМУ ім. О.О. Богомольця,головний спеціаліст з професійної патології ГУ03 м. Києва)

Наданням медико-санітарної допомоги працюючим в шкідливих та небезпечних умовах праці повинна займатися профпатологічна служба держави, яка існує в Україні практично без законодавчої та нормативно- правової бази. Професійна захворюваність та інвалідність в державі реєструється щорічно внаслідок професійних захворювань, а профпатологічної служби оформленої в юридичний статус не існує.

Незважаючи на відсутність законодавчих актів, треба відмітити, що окремі нормативно-правові акти держави дають можливість на місцевому рівні виконувати обов’язки лікарям-профпатологам лікувально-профілактичних закладів, де працюють комісії з проведення медичних оглядів працюючих в шкідливих умовах праці; кафедрам та клінікам науково-дослідних інститутів, де існують стаціонарні відділення для надання консультативної амбулаторної та кваліфікованої стаціонарної допомоги хворим з професійними захворюваннями.

Прийнятий наказ № 246 від 21.05.2007р «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» на сьогоднішній день являється основним нормативно-правовим актом, який допомагає лікарям в щоденній практиці і допомагає лікаря-профпатологам. Проведений аналіз положень Наказу № 246 від 21.05.2007р. свідчить про те, що безумовно, най досконалішого наказу не існує, і багато положень вищезгаданого наказу треба коректувати, роз’яснювати з урахуванням специфіки надання медичної допомоги працюючому населенню в регіонах. Ось. чому важливо, на мій погляд, начальникам головних управлінь та управлінь охорони здоров’я обласних та міських державних адміністрацій не тільки визначати перелік закладів охорони здоров’я для проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій один раз на три роки, але й приймати регіональні накази по удосконаленню системи профмедоглядів працюючих в шкідливих та небезпечних умовах праці на місцевому рівні.

Так, в місті Києві, саме такий наказ спільно з Київському міською санітарно-епідеміологічною станцією був створений. Саме, об’єднання двох служб-профпатологічної та санітарної дали свої результати. За півроку були здійснені комплексні перевірки роботи медичних комісій з проведення медичних оглядів працюючих в шкідливих та небезпечних умовах праці (а це - близько 44 комісій по м. Києву). Було виявлено 7 медичних комісій, які здійснювали свою діяльність без медичних ліцензій на медичну практику, і матеріально-технічна база яких взагалі була відсутня.

Спільний наказ регламентував і вимоги до матеріально-технічного забезпечення медичної комісії, і до кваліфікаційних вимог лікарів, які беруть участь у проведені медичних оглядів. Важливо те, що Спільний наказ допоміг зрозуміти і впровадити в життя положення Наказу № 246 для роботодавців.

Крім того, звертаючись до положень Наказу № 246 від 21.05.2007р., треба зазначити той факт, що і сам Наказ потребує доопрацювання та внесення змін. Тому, доцільно було б при МОЗ України організувати робочу групу щодо опрацювань та роз’яснень деяких пунктів основного законодавчого акту. Так, не зрозуміло, чому до додатку 4 до п. 2.6. Порядку, працівникам, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам в обов’язковому порядку проводиться дослідження крові та ЕКГ, а загального аналізу сечи не передбачено. Як розуміти додаток 6 до п. 2.15. Порядку щодо переліку деяких медичних протипоказань (особливо п. 8 - Гіпертонічна хвороба II стадії - кризовий перебіг) та інше.

Безумовно, профпатологічна служба повинна оформитись в юридичному та законодавчому форматі, як солідна профілактична служба, яка забезпечує системне надання профпатологічної медико-санітарної допомоги усім працюючим у шкідливих та небезпечних умовах праці на усіх підприємствах України, незалежно від форми власності. Це поставить нарешті останню крапку і буде сприяти розвитку служби в державі.



Розробка студії “Програм-Арт”, 2010 рік.

(С) Київський міський центр профпатології, 2010. Всіх прав дотримано. http://www.mcp.gov.ua
Використання матеріалів цього сайту дозволяється за умови наявності активного посиланням на адресу сайту.