Новини
2010-11-30 11:15:42
Грип: що робити?



2010-11-30 11:14:46
Головний державний санітарний лікар України стурбований недбалим відношенням до здоров'я дітей



2010-11-30 11:12:39
В Міністерстві охорони здоров'я України презентували інформаційну кампанію "Грип: прості речі рятують життя"



2010-08-05 12:51:27
МЦПП
Лікар: В Україні почастішали випадки падіння дітей з вікон. Батьки - будьте вкрай обережними і слідкуйте за своїми дітьми



2010-08-05 12:37:48
МЦПП
Головний санлікар країни застерігає від купівлі харчів в місцях, де відсутні холодильні установки




Сторінки:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2010-11-30 11:16:38, Держлікінспекція пропонує збільшити покарання за фальсифікацію ліків до 10 років позбавлення волі

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України звернулася до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова з пропозицією підтримати ініціативу регуляторного органу щодо запровадження кримінальної відповідальності за виробництво та розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів з терміном покарання 10 років позбавлення волі. 



Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України звернулася до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова з пропозицією підтримати ініціативу регуляторного органу щодо запровадження кримінальної відповідальності за виробництво та розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів з терміном покарання 10 років позбавлення волі.

Як підкреслив голова Держлікінспекції, головний державний інспектор Україні Олексій Соловйов, виробництво і розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів створює загрозу для життя та здоров'я населення України, наносить значні фінансові збитки державі і виробникам фармацевтичної продукції. Зокрема, за 10 місяців цього року Держлікінспекція виявила та заборонила 73 серії 26 найменувань фальсифікованих лікарських засобів.

Соловйов висловив впевненість у тому, що основною причиною виробництва та розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів є відсутність кримінальної відповідальності за такі дії, адже сьогодні недобросовісний вітчизняний виробник несе лише адміністративну відповідальність за випуск неякісних лікарських засобів. Згідно п. 168 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на нього накладається штраф від 1 до 18 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 до 306 грн), що ніяк не співвідноситься зі шкодою, яку може нанести застосування таких лікарських засобів. Торгівля фальсифікованими та неякісними лікарськими засобами також карається дуже невеликим штрафом - від 3 до 88 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51до 1496 грн).

Головний інспектор України звернув увагу на досвід розвинутих країн у вирішенні цієї проблеми. Зазвичай, термін ув'язнення коливається в залежності від шкоди, нанесеної здоров'ю людини таким фальсифікованим засобом та обсягів їх виробництва. Зокрема, у США виробництво та розповсюдження фальсифікованих та неякісних лікарських засобів карається позбавленням волі на термін від 20 років до довічного ув'язнення, у країнах Європи - до 10 років, в Китаї - максимальне покарання - розстріл.

У Верховній Раді України за № 2274 зареєстрований проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері відповідальності за незаконний обіг лікарських засобів)", розроблений народними депутатам України Юрієм Гайдаєвим та Віктором Коржом, яким пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України "Про лікарські засоби" щодо вдосконалення законодавства у сфері відповідальності за незаконний обіг лікарських засобів.

Підтримуючи вказаний документ, Держлікінспекція, разом з тим, вважає за необхідне збільшити суму штрафу вдвічі від вказаної у законопроекті, та підвищити термін покарання від 5 до 10 років позбавлення волі за дії, вчинені з фальсифікованими лікарськими засобами у статтях 141-1, 227-1 Особливої частини Кримінального кодексу України та статті 44-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Прес-служба МОЗ України

за матеріалами прес-служби Держлікінспекції



Розробка студії “Програм-Арт”, 2010 рік.

(С) Київський міський центр профпатології, 2010. Всіх прав дотримано. http://www.mcp.gov.ua
Використання матеріалів цього сайту дозволяється за умови наявності активного посиланням на адресу сайту.