Новини
2011-07-08 12:26:57
Реформи у медицині



2010-11-30 11:26:17
Українці як і раніше можуть купувати ліки без рецепту


2010-11-30 11:25:34
"Паліативна допомога в Україні стане нормою", - Зіновій Митник



2010-11-30 11:24:49
Змінено склад Вченої медичної ради (СПИСОК)



2010-11-30 11:24:07
Оперативна інформація щодо захворюваності на грип та ГРІ на 46 тижні 2010 року




Сторінки:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2010-11-30 11:26:17, Українці як і раніше можуть купувати ліки без рецепту

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що інформація, розтиражована деякими засобами масової інформації, про те, що від 1 грудня українців примусять купувати ліки тільки за рецептами є дещо викривлена і така, що не відповідає дійсності.



Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що інформація, розтиражована деякими засобами масової інформації, про те, що від 1 грудня українців примусять купувати ліки тільки за рецептами є дещо викривлена і така, що не відповідає дійсності.

 

МОЗ УКРАЇНИ НАГОЛОШУЄ: Безрецептурні ліки громадяни як і раніше можуть купувати в аптеках без рецепту. Зміни відпуску ліків будуть стосуватись лише лікарів і фармацевтів та будуть введені з метою посилення контролю за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів.

 

Саме з цієї причини МОЗ України розробило проект наказу "Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360" (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20101020_p.html), яким передбачено зміни у оформленні рецептурного бланку виключно на рецептурні лікарські засоби. Безрецептурні медикаментозні препарати громадяни, як і раніше, зможуть купувати в аптечних мережах без лікарської виписки.

Рецепти будуть виписуватися хворому за наявності відповідних показів з обов'язковим зберіганням верхньої частини виписаного Рецепту, до лінії відриву, та записом про призначення лікарських засобів чи виробів медичного призначення в медичній документації (історія хвороби, медична карта амбулаторного чи стаціонарного хворого).

Рецепти виписуються у 2 примірниках. Перший примірник - для пред'явлення в аптеці або аптечному пункті, другий примірник (з позначкою "для хворого") залишається хворому. Рецепти залишаються і зберігаються в аптеках та аптечних пунктах.

У разі відпуску меншої, ніж виписано в Рецепті, кількості лікарського засобу ставиться штамп "Відпущено" і робиться відмітка про кількість відпущеного лікарського засобу та Рецепт повертається хворому, з одночасним оформленням сигнатури на відпущені лікарські засоби із зазначенням всієї інформації, вказаної в Рецепті, яка залишається і зберігається в аптеках та аптечних пунктах. За такими рецептами ліки відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем.

Рецепти (ф-1) та сигнатури на рецептурні лікарські засоби зберігаються в аптеках та аптечних пунктах протягом одного кварталу (не враховуючи поточного кварталу).

 

Пацієнт зможе отримати призначені йому медичним працівником лікарські засоби при пред'явленні рецепту в аптеці або аптечному пункті.

Відпуск рецептурних лікарських засобів з аптечних кіосків заборонений.

У разі відсутності в аптеці лікарського засобу, виписаного лікарем, пацієнту, за його згодою, може бути запропоновано лікарський засіб за іншою торговельною назвою, але з такою самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, як і лікарський засіб, виписаний у Рецепті. Зазначена норма не поширюється на лікарські засоби, які відпускаються безоплатно і на пільгових умовах, та ті, що підлягають предметно-кількісному обліку.

Прес-служба МОЗ України



Розробка студії “Програм-Арт”, 2010 рік.

(С) Київський міський центр профпатології, 2010. Всіх прав дотримано. http://www.mcp.gov.ua
Використання матеріалів цього сайту дозволяється за умови наявності активного посиланням на адресу сайту.