Новини
2010-11-30 11:23:24
Впродовж трьох років в Україні запрацює високотехнологічна мережа перинатальних центрів - "Медичний світ"


2010-11-30 11:22:31
Зекономлені на закупівлях кошти будуть витрачені на хворих на ВІЛ/СНІД



2010-11-30 11:21:50
Уряд розширює співпрацю в галузі телемедицини



2010-11-30 11:21:02
Міністерство охорони здоров'я рекомендує українцям обмежити поїздки до країн, де є випадки холери



2010-11-30 11:20:02
Зіновій Митник: Аптеки не повинні бути супермаркетами, аптека - це медична установа




Сторінки:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2010-11-30 11:23:24, Впродовж трьох років в Україні запрацює високотехнологічна мережа перинатальних центрів - "Медичний світ"

Показники материнської та малюкової смертності є індикаторами соціально-економічного благополуччя держави, а рівень перинатальної медицини відображає стан майбутнього нації. 



Показники материнської та малюкової смертності є індикаторами соціально-економічного благополуччя держави, а рівень перинатальної медицини відображає стан майбутнього нації. На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович під час наради щодо реформування сфери охорони здоров'я у Кіровограді. Щоб покращити якість пологів в Україні Глава держави ініціював запровадження національного проекту зі створення мережі перинатальних центрів в Україні. Цей крок стане одним з ключових пунктів Концепції подальшого розвитку перинатальної допомоги, підготовленої МОЗ України, що має на меті реорганізацію родопомічної допомоги, як амбулаторно-поліклінічної, так і стаціонарної.

Перший пілотний проект перинатального центру стартує до 1 червня 2011 р. в Кіровоградській області, де показники малюкової та материнської смертності є найвищими. Вже у другій половині наступного року подібні центри мають з'явитися в Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Одеській, Тернопільській, Харківській областях. Протягом 2012-2013 рр. — у решті областей України. За даними МОЗ, загальний кошторис проекту на всі регіони становитиме 320 млн гривень. Відповідальні за втілення проекту урядовці обіцяють інвестувати в створення перинатальних центрів усі можливі матеріальні та людські ресурси, заручившись інформаційною підтримкою та пропагандою здорового способу життя.

"Сьогодні близько 40% регіонів України забезпечені центрами, які умовно можна назвати перинатальними, — стверджує В'ячеслав Камінський, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "акушерство та гінекологія", завідуючий кафедрою акушерства, гінекології та репродуктології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика. — Але, на жаль, поки немає стрункої системи таких центрів".

Акушер наголосив, що під патронатом Президента України підготовлено реформу МОЗ з цього питання. Проектом передбачено створення міжрайонних перинатальних центрів, що будуть замикатися на обласні, а ті в свою чергу — на Державний перинатальний центр, функції якого виконуватиме Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України, що у Києві. Ці центри сповідуватимуть одну політику, тактику і підхід до проблем. Це дозволить зменшити перинатальні втрати, покращити здоров'я новонароджених і зберегти здоров'я матерів.

Згідно з Концепцією подальшого розвитку перинатальної допомоги, медична допомога вагітним та новонародженим здійснюватиметься на трьох рівнях .

На першому певний обсяг акушерсько-гінекологічної допомоги буде передано лікарю загальної практики чи сімейної медицини, а на другому — створено міжрайонні акушерські відділення. Реформування передбачає ліквідацію малопотужних пологових стаціонарів за рахунок їх укрупнення. Тому, міжрайонні відділення прийматимуть не менше 400 пологів на рік, а радіус їх обслуговування не перевищуватиме 60 км. Для віддалених гірських регіонів умови будуть індивідуальними. В міжрайонних центрах обов'язково функціонуватимуть відділення анестезіології й інтенсивної терапії, а акушер-гінеколог та лікар-неонатолог будуть готові прийняти пацієнток цілодобово.

Третій рівень медичної допомоги надаватимуть обласні перинатальні центри, призначені для найскладніших випадків. "Лікувальні заклади цього рівня забезпечуватимуть розродження вагітних вкрай високого та високого ступеня акушерського та перинатального ризику, з важкою екстрагенітальною патологією, надаватимуть спеціалізовану допомогу гінекологічним хворим", — запевнив Міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник.

За даними проекту Концепції подальшого розвитку перинатальної допомоги, сьогодні в Україні гине 8 дітей до 1 року на 1 тис. народжених живими, в середньому по країнах Європи — 7. Щороку показники малюкової смертності в країні зменшуються: у 2008 р. — 10,36 на 1 тис. народжених живими, в 2009 р. — 9,4, за 7 місяців 2010 р. — 8,9.

Прес-служба МОЗ України



Розробка студії “Програм-Арт”, 2010 рік.

(С) Київський міський центр профпатології, 2010. Всіх прав дотримано. http://www.mcp.gov.ua
Використання матеріалів цього сайту дозволяється за умови наявності активного посиланням на адресу сайту.